Μεταλλικές κατασκευές

Το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 1090-1 είναι εναρμονισμένο και είναι υποχρεωτικής εφαρμογής από 01.07.2014. Το πρότυπο αυτό θέτει τις απαιτήσεις για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης των δομικών στοιχείων (structural components) τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως φέροντα μέρη μεταλλικών κατασκευών των διαφόρων κατασκευαστικών έργων.

Επίσης τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ 1090 -2 & -3 θέτουν τις τεχνικές απαιτήσεις δομημάτων από χάλυβα και από αλουμίνιο (Execution of steel structures and aluminium structures). Σε όλη την αλυσίδα της μεταλλικής κατασκευής από την παραγωγή των διαφόρων πρώτων υλών, την κατασκευή/συγκόλληση των διαφόρων δομικών στοιχείων στο εργοστάσιο καθώς και την ανέγερση, απαιτείται η εφαρμογή τυποποιημένων μη καταστρεπτικών ελέγχων (NDT). Ιδιαίτερα για τις συγκολλήσεις των διαφόρων μεταλλικών δομικών στοιχείων οι συνηθέστερες και γενικά αποδεκτές εφαρμοζόμενες μέθοδοι μη καταστρεπτικών ελέγχων εκτός του οπτικού ελέγχου (VT) είναι:
• Έλεγχος με υπερήχους (UT) • Έλεγχος με ραδιογραφία (RT) • Έλεγχος με διεισδυτικά υγρά (PT) • Έλεγχος με μαγνητικά σωματίδια (MT)
Ο υπέρηχος και η ραδιογραφία έχουν εφαρμογή για την ανίχνευση των εσωτερικών ασυνεχειών ενώ τα μαγνητικά σωματίδια και τα διεισδυτικά υγρά εφαρμόζονται για την ανίχνευση επιφανειακών ασυνεχειών.
Το προσωπικό που εκτελεί τους μη καταστρεπτικούς ελέγχους πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση (EN ISO 9712).